Alla inlägg den 21 augusti 2008

Av TriMaster - 21 augusti 2008 23:41

Även om media vill förklara det för oss hela tiden. Sverige har haft ett antal världsatleter vid förra OS. Klüft, Olsson, Holm, Nilsson/Oscarsson som alla fixade en guldmedalj. Klüft bytte gren och har en chans till en ny medalj, Olsson är skadad, Holm hade lite oflyt och var mycket nära igen, Oscarsson har chansen till medaljen kvar. Alla som är själv aktiva vet hur mycket som krävs på dagen X att man verkligen hamnar allra högst på pallen speciellt under ett OS. Bara om man är så outstanding som Klüft och Olsson var då kan man nästan räkna hem medaljen. Och vad hade hänt om Klüft inte hade fixad till det i slutet efter vissa problem och Holm hade vänt till slutet? Vad jag vill säger, allt är relativ och ganska hårfin ibland.
Senaste dagarna är jag mest imponerad av den nästan borgska kylan som Persson visar i pingis. Snart är jag inte längre förvånad om han kommer hem med just en medalj runt halsen. Ok, han kan det där med OS, sex gånger var han med, men att ligger under och har 2 matchbollar mot sig, klara det och sen vinner det enda gången han är i överläge. MYCKET starkt! Jag tror faktiskt att det kommer säkert några medaljer till.

Av TriMaster - 21 augusti 2008 14:15

Kollade lite halvlöst imorse i kalendern och räknade lite fram och tillbaka när det kunde vara läge att planera ett litet mer seröst upplägg för kommande IRONMAN-tävlingen. Som sagt alltid med utgångspremissen av träningsvolym på i snitt 7 timmar / vecka. Det är alltså bara 28 veckor kvar. Dags att blir lite mer systematiskt. De första 3 veckorna efter Kalmar hade bara en mer ”lust-and-passion” betoning och ändå blev det ett snitt på lite över 5 timmar träning, delvis med ganska bra kvalitet dock totalt inte mer än 6% av tiden i nivå 4 och 5. Förresten skulle du någon gång undra vad jag egentligen menar så finns ju möjlighet att maila mig. Det är inte alltid enkelt att reda ut olika begrepp. Speciellt att det tydligen finns lika många myter kring träning och speciellt triathlonträning som vetenskapliga bevis. T.ex hur många tränar inte fortfarande efter Lydiard metoden? Inte ens hört vem det är, ser du, men att man ska träna massor med mängd och sen bygga på styrka vet du väl. Det är Lydiard. Men nyaste forskning ger bättre förslag till större effekt av träning utan att rata allt som Lydiard sa. Eller löp-påven Jack Daniels, - nej han har ingenting med Wiskey att göra och han har inte massor alkoholistliv på sitt samvete, Daniels förslag som en del andras är ju att man kör i block. Och vem gör inte det men seriös träningsupplägg. MEN, vad skulle du säga om du inte varit tvungen att öka belastningen varje vecka efter ett tufft schema tills du sista vecka nästan bryta av i mitten och sen gör en lugn vecka, och istället alltid tränar på bäst möjligt precis efter du har vilad tillräckligt. Förresten, du vet ju att du blir bara bättre under tiden du vilar inte under dina 20 x 200m intervaller. Men under intervallerna kräver du en anpassning av din kropp så att den klara av dessa intervaller bättre nästa gång. Det finns som sagt metoder att kolla mycket exakt när du borde träna på istället för att vila (som det står i schemat) eller omvänt. Dessutom finns det inget schema i världen som om det ska vara effektivt inte måste justeras redan efter en vecka. Men det kommer vi in en annan gång.

Nu, blir det alltså ett upplägg för de kommande 28 veckorna. Mina enda blocktankar kommer att bli att betona olika moment inom det befintliga träning. Säg 1 – 2 veckor något speciellt i simning, sen 2 veckor öka styrka i cykel, sen förbättra stegfrekvens i löpning osv. Det ska jag planera lite de kommande dagarna. Och då ska jag absolut plocka fram mina hyllmeter böcker som Friel, Noakes, Daniels, Scott, Allen, Neumann etc. har skrivit. Konsten att inte blir maniskt och försöka att kopiera exakt vad de säger utan att förstå vad som var tänkt, vilken effekt man ville få fram. Utöver kommer jag att granska lite nyaste forskningsrön då en bok som bekant ofta bygger på kunskap som är typ 5 år gammal.


Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards