Alla inlägg den 16 augusti 2008

Av TriMaster - 16 augusti 2008 17:26

Phelps i all ära men herrarnas 100m lopp i friidrott som jag såg nyss var makalös. Kanske det häftigaste 100m sprint jag har sett, och då har man följd sprinttävlingarna sedan Carl Lewis tider. 6,69, avstannande, världsrekord! Jag tror att Bolt kommer visa oss nya sprintdimensioner. 6.65 eller lägre känns helt möjligt. Vad kommer han att göra på 200m som är hans special distans? Putsar han Michael Johnssons rekord från Atlanta? Det som är extra kul är att han är inte alls en så pumpat-nära-anabol-muskelknute som många andra toppsprintrar.Och Sverige har ett nytt silver i tennis dubbel. Vem gissade det innan OS?

Av TriMaster - 16 augusti 2008 16:00

Jag funderar kring detta mer och mer. Vårt samhälle är egendomligt trög. På gått och ont. Men när det handlar om det att hålla folkhälsan på topp så är det till nackdel. Överallt i media visas hur man ska vara "ung, snygg och hålla sig i form". Vad göra när man kommer fram till att man är bara "och". Söka till äldreboende, det är ju bara ett par år kvar till 50. Denna tanke känns så främmande än om man skulle förklara för en gymnasieelev att det är bråttom att planera upplägg för sina pensionsfonder, annars är det kört. Lite grann så känns det dock ibland. Igen som har tänkt tanken att man kan vänder på trender av bilringstillväxten rund midjan, slappigheten av huden, förgråningen av håret och alla hjärncellerna. Jag helt enkelt tvärvägrar. Ett antal hoppfulla indicier finns: Det blir mer och mer accepterat att intag av höga doser av vitaminer och mineraler utöver balanserad kost bromsar åldrandet. Dave Scott, flerfaldige IRONMAN-vinnare talade om detta redan 20 år sedan. Egendomligt att vettig kunskap som kan vara till nytta för så många kommer inte eller mycket senare fram. Träna en timme om dagen! Och då räknas initialt allt, bara du blir lite svettig, pulsen går upp. Men varje dag utan undantag. Kroppen måste vänja sig. Samtidigt är jag total motståndare till bantning. Vad ska det vara till för. Det är samma sak än att köpa onödiga prylar med ett övertrakaserat kreditkort. Det straffar sig ganska fort! Om du absolut vill gå ner i vikt så måste du äta mindre, intar mindre antal kalorier än du förbränner. Välbekant men ak så svårt att genomföra. Det är du som bestämmer. Sluta skyller på omständigheter etc. Offer är alltid passiva. Blir aktiv!Inte så kul att vara i fin trim med 70 och är senil som en telegrafstolpe, eller hur. Alltså, ansträng hjärnan, träna upp den under hela dagen. 12x 11 + 3 räknar du fram till 134 innan kassörskan har sagt beloppet, korsord, seduko, eller internet där det t.ex finns fantastiska träningsmedel som dessutom är kul.  Gör du det är jag ganska säkert klockan tom vrids åt andra hållet. Jag ska ta upp senare mera kring Mastersträning och vilka otroliga prestationer man kan åstadkommer i mycket hög ålder. Nu är Dara Torres, USA bara 41, men att stå i en OS final på 50m fritt, -juste det som Alshammar skulle ha vunnit enligt många svenska journalister, är ett fantastiskt bedrift. Hon har bästa kvaltid med 24.27 Cate Cambell, Australien hade 0,15 sek sämre tid, och är 25! år yngre! Tror du att Sara Torres fundera på om det är kört nu? Nej, hon hämtar sin andra medalj (silver i 4x100 har hon redan). Starten går imorgon söndag 04:03 vår tid. Har du gåshud som jag? Dags att sticka ut en sväng för lite spänstlopp om 8 timmar går starten till midnattsloppet. Gud, vad skönt att man lever NU!

Av TriMaster - 16 augusti 2008 12:13

Ett tyskt ordspråk säger: Tur har bara den duktige. Phelps vann alltså sin 7:e OS-guld vid denna OS i OS rekord, dock  bara med ett marginal på 0,01 sek. Så överlägsen han var vid 200m medley så vann han nu alltså med 1,98cm. Överdelen av ett finger, typ. Och det när ligger efter 5m innan mål, och har en hastighet på ca. 2m/sek. Han tränade antagligen allt som gick att träna. Inte mycket lämnades åt slumpen. Även om han är överlägsen vid vissa distanser så hade han aldrig ställd upp i pipskägg, eller om och om förklarad för journalisterna att han skulle känna sig seg, även om vi såg det efter han formligen vacklade ur simhallen, efter ytterligare ett världsrekord. Med stor sannolikhet har han inte bara en reserv baddräkt/boxa i väskan i fall det skulle ha hänt något med den. Att simglasögon läcker under tävlingen har alla upplevt. Det måste hanteras mentalt och behöver inte vara ett nackdel. Tänkbara på Stenmarks seger när han vid en VC-tävling hade samma problem, dock ännu mer besvärande. Klart att Ingemar ändå vann. Svenskarna då: Se ovan, tydligen är man inte tillräckligt duktig, då man har otur med datasladdar som stör hästen, gräs som ligger i roddbanan, domaren som är "korrupta", simdräkten som spricker, etc etc. Däremot tycker jag synd om Lassi Karonen som hade bättre tider än segertiden i OS-finalen, men drabbades av feber dagarna innan final. Någon som någonsin har rodd själv 2000m på max eller försökt samma bedrift i en roddmaskin förstår snabbt att han hade ingen chans i finalen, just pga. att han blev förkyld. Klart att han försökte, det gick inte. Han borde satsa vidare på 2012!

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards