Alla inlägg den 28 september 2008

Av TriMaster - 28 september 2008 21:22

Ett par dagar sedan kommenterade jag de höga kilopriser på energibars. Vad jag kan se vid min senaste efterforskning jobbar knäckebrödsbranchen hård med att kommer ifatt. Allt efter mottot: blanda i bara spårämne av något och du kan flerdubbla priset. Vem är målgruppen?

Av TriMaster - 28 september 2008 16:08

Ha, då fick jag dig på kroken. Du gick på min marknadsföring. Ok, lite seriöst ska det faktiskt blir. Men jag tänker inte skriver en massa kring släng in en piller si-och-så och du gå ner i vikt med 5 kg. Som bekant förespråkar jag den långsiktiga träning där ideala vikten kommer på köpet: Träning först, sen vikten och inte omvänd.

Men jag ville gå in lite i diskussionen kring träning och ”nutrition”. Att enbart träning inte gör perfekta resultat vet vi redan, vi behöver vila, - sömn, men även rätt balans i intaget av näring. I samband med att jag förkovrade mig lite mera kring vilka tillåtna medel som kan förbättra ens prestation snubblade jag ingen över koffein. När jag började med triathlon var koffein på dopinglistan. Vi strax-strax-under-toppen-people tittade snett på ”stjärnorna” som antydde att de tog lite extra mycket kaffe innan en tävling. Det enda vi kopplade på: otillåtet, usch, fy!

Detta gällde ganska länge tills ett, två år sedan. En följd av vetskapet hos de som bestämmer, att man med koffein på dopinglistan hade skapad en gråzon: hur vill du bevisa att den fällde inte tog ett par starka espressos (är 2 ok men inte 3? stark eller svag, hur svag då?) innan start istället för koffeintabletter. Dyker man lite djupare i ämnet kommer det snabbt fram att koffein är ett av de få ämnen som kan ge både prestandahöjning och förbättrad träningseffekt. Jag skriva ”kan”, då studien visar att det är som med alla andra substanser att olika människokroppar reagerar olika. Koffein hjälper bevisligen till att öka fettförbränning under träning/tävling, gör denna process mer effektiv. Något som kan vara ganska intressant att veta när man tänker på långdistans. Dina kolhydratdepåer är slut (om du inte fyller på i tid) efter 1:30 – 1:50 h, beroende på hur effektivt din kropp är på fettförbränning. Men det är inte så att fettförbränningen sätter in efter ca 2 timmar, utan den går igång direkt vid starten men andelen växer med tiden för att sedan efter 2 timmar anstränging är den absolut dominerade processen att försörja kroppen med energi.

Jag vill upprepa, som jag tidigare beskrev, att det är en myt att man ska bara träna lågintensiv för att förbränna fett och gå ner i vikt. Det är antal kalorier som du tar in (äter) i kroppen i förhållande till vad du förbrukar (rör på dig) som är på sikt avgörande. Allt annat är ett försök att göra genvägar. En genväg som oftast ledar in i leriga dikar. Försök inte ens.

Doseringen av koffein då? Bero lite på hur du reagera. Minst 2 mg per kg kroppsvikt. Vid 75 kg är det alltså ca. en stark espresso. Men nu ska den alltså ta före träningen inte efter. Men tänk på att din mage (insidan) kan ha helt andra åsikter om detta. Lyssna på det också! Vad experiment i labor säger är en sak, hur din kropp reagerar kan vara en helt annan sak.
Ovido - Quiz & Flashcards