Alla inlägg under oktober 2008

Av TriMaster - 14 oktober 2008 21:36

En utförlig testrapport kommer så snart det finns en rimlig möjlighet till det. Jag har dock inte tagit ledig imorgon, så första utlåtande kommer inte förrän imorgon kväll. Lite tålamod får du nog visa. I detta fall skulle jag nog låna Carlsbergs slogan: ”Worth waiting for”. Jag är nästan intill säker att Polar kommer med denna modell göra gapet mot konkurrenterna där det fanns mycket mindre om inte t.o.m eliminera den helt och återta täten.

Av TriMaster - 14 oktober 2008 00:13

Att innan jag lägga mig, blir av med lite tankar med er. Jag vet att några är där ute kvar vaken som jag, även om du ju vet, som jag, att riklig med sömn är en av de förutsättningar till bra och effektiv träning. Men anledningen att jag är upp idag är flerfaldig. En ny liten träningsbok ang maratonlöpning damp ner i min brevlåda, och då måste jag bara kolla om jag hitta en liten ”special detail”. Dessutom hade jag en av mina crazy pass ikväll efter jag redan tränade i morse: Multi-combi-crazy kunde man kalla passet, men väl så genomtänkt. Kroppen fick en sub-threshold-genomkörare. Cykel-löpning-styrka------ Cykel-roddmaskin-löpning-styrka-cykel. I princip fick alla för triathlon viktiga muskelgrupper något att göra idag. Tyvärr fick jag smärtsamt konstatera, några muskler visst jag inte längre att de fanns och hade jag glömt bort och andra är fortfarande så pinsam underutvecklade, att det behöver framöver en specialbehandling. Vi var ju redan lite inne på det med specifik styrketräning. Jag återkommer om det de kommande dagarna. Påminn mig gärna i fall att jag skulle glömma. Varför crazy-pass? Ju, delar av det gick ju med lite flås och stön, och det är inte så vanligt på gymmet att man se någon som hoppa av en maskin, snabbt rengör den från svett(man är väl trevligt till sina efterföljare) och hoppa på nästa redskap, fortfarande pustande med relativt hög puls. Oerhört effektivt, mångsidig, roligt. Jag vill påstå att passet gav mer än om jag hade malad på lika många minuter med ett tempopass på t.ex cykeln.

Förresten, en tanke till kring Chrissie Wellington och hennes fantastiska maratonlöpning under Hawaii IRONMAN. Vi kommer att höra och läsa mera om det de kommande åren, var så säkert: Har du sett henne på t.ex IRONMANlive.com hur hon springer? Det ser ganska lätt ut. Hon sprang med en kadens på 90/min och en tid på 2:57:44. Haille sprang i Berlin på en kadens på ca. 92 /min. Kollar nästa gång hur många gånger du sätter ner höger foten under en minut under ett löppass. En löpkadens av 80 eller ännu lägre blir ingen snabb tid. så är det bara. Det kan du kommer fram till ganska enkelt. Vi tar Hailles sluttid i Berlin 2:03:59 och distansen har vi också 42915m, och kadensen med ca 92 som ger 184 steg i minuten. Då blir det en steglängd av 1,85 m! Om du skulle vilja springa samma tid med en kadens på 80 alltså 160 steg/ min blir steglängden 28 cm längre. Du förstår ganska snabbt att du bör träna lite på din kadens. Ett par fördelar till på köpet: din tyngpunkt vid fotinsättningen hamnar lättare över foten än bakom och du behöver inte speciellt fundera över om du ska springer med hälen, mellanfot eller framfot. Men, ha tålamod som med allt när du ska träna in en ny teknik. Ha det så roligt och god natt!

Av TriMaster - 12 oktober 2008 12:54

Inför kommande Ironmantävling ska jag dubblera mina antal simpass. Jag ska simma 20 pass totalt! Det är ett mycket klokt beslut av en middle-of-the-pack atlet. Långdistanstriathlon har helt enkelt inte 10 km simning eller liknande. De bästa simmarna vinner max 45 min mot en mycket medioker simmare. Om du cyklar eller/och springer lika dåligt förlorar du timmar! Därför mitt råd: Se först såklart till att du kommer genom alla grenar med "heder i behåll" men sen kolla var du kan vinna mest tid per nerlagt träningstimme.

Av TriMaster - 12 oktober 2008 12:36

Norman Stadler vann inte i Hawaii och kom bara på en för honom säkert mycket frustrerande 12:e plats. 3:15 på avslutande löpning räcker inte. Något fel igen? Kanske man få reda på de kommande dagarna. Även hans cykling var denna gång inte så galaktiskt som under de åren där han vann. Men han kommer igen, var så säkert.

Dock Chrissie Wellington gjorde ingen besviken. Vi blev ju lite fundersamma när hon fick vänta i 10 min för att få ett nytt hjul. Dels bra att defekter nu inte blir så grymma påverkan på tävlingen, samtidigt är det ju lite fånig om det tar då så lång tid att få ett passande hjul fram. Men Wellington tänkte väl, då kan jag vila lite inför maran. Sen sprang hon en 2:57 på avslutande maraton. Tugga på det! 6 av top 15 män hade en sämre löptid än hon. Any questions? Jepp, hon hade slagit Newby-Frazers rekord på 8:55. Men som vi vet jobbar hon ju i 3-års-planer.

Slutsats: Har du tid över in din träning: förbättra dig där du kan vinna mest tid. Ofta är det faktiskt löpning.

Av TriMaster - 10 oktober 2008 10:03

Saken är ganska enkelt. Chrissie Wellington GBR och Norman Stadler GER. Varför? Because I know. Varför? Because it’s my job to know. ;-)

Av TriMaster - 9 oktober 2008 21:40

Löpning? Cykling? Simning? Kanske du tycker, vilken dum fråga. Det var ju idag, eller igår. En fråga till: När tränade du styrketräning senast. Dum fråga igen? Du tränar triathlon och inte bodybuilding? Inte helt så enkelt. Fundera på en sak. När du ska simma 3860m in en Ironmantävling, hur många armtag gör du då ungefär? Nuja, du är antagligen ingen Phelps eller Hackett så det blir nog ca. 3000 tag med varje arm. Antagligen kan armar med starkare uthålliga muskler göra dessa drag med bättre teknik en längre tid än en svagare armar. Har du någon aning vilka muskler du använder vid simning? Titta du på en elitsimmare så ser du det direkt: Triceps, Biceps, magmuskler, nedre ryggmuskler, quadriceps, men framförallt Gluteus och speciellt Latissimus dorsi, stora ryggmuskeln. Vad gör du att just den blir starkare, klara av att göra dessa 3000 armtag när det är dags?

Nå, när gör du ditt nästa styrketräningspass?

Av TriMaster - 7 oktober 2008 12:43


Ju, nu är jag lite ironiskt. Igår damp det ner ett litet blad med nyaste (?) datorutvecklingar av Acer laptop. Tugga på det du som är en ”yrkesarbetande” person, - alla andra behöver inte läsa vidare. Vad är det egentligen ”en yrkesarbetande”? Alla har väl i princip ett yrke och arbeta i det? Nu ja, sen kan du köpa ett ”äkta” Windows Vista. Jahaja, det finns alltså falskar Windows Vista. Vad glad jag blir att Acer tänker bara sälja äkta vara till mig. Jag fattar inte alls vad tilläggsordet äkta ska vara bra för. Jag blir som kund bara lite misstänksam. Eller, tror de kanske att jag annars köper en ”falsk” Windows Vista någon annstans? Litar de inte på mig?

Men toppen kommer sen: Det erbjuds en laptop med 17” widescreen? Vad? 17”? Vad är målgruppen? Den supernördiga bodybuildade designsnillen som måste ha överallt en 17” skärm? Inte så länge sedan hade jag 17” på mitt skrivbord, ska jag släppa runt den nu i min väska? Det blir ingen laptop, det blir en släptop. Då annonserar den nu, nu när jag redan sneglar till de ultraportables som väger kring 1kg, ha 6 – 7 timmars batteritid och dessutom inte är så himla stora att man behöver två stolar för att kunna arbeta resandes. Jag är lite oroligt för Acer. Höger handen i företaget har tydligen inte koll på vad vänster handen gör. För Acer erbjuder just en ganska kompakt ultraportable PC med till synes bra prestanda. Kränger de ut de där 17” laptop nu, då de inte går att sälja om typ 3 månader? Kanske är det så enkelt att de resonera så: ut med grejerna nu, innan de hamnar som en tung nerskrivningspost i balansräkningen. Lite extra tryck på marknadsföring är klart billigare. Solklart!

Av TriMaster - 6 oktober 2008 21:50

Jag vill nu inte gå in direkt till vår nymoderna smittouppfinning av dagis. Där man packar ihop, helst inomhus 30 snoriga ungar, se till att de med ett antal kramlekar smittar varandra ordentligt och sen behövs ju inte så mycket till att föräldrarna får sitt via en mysig puss eller lite nys eller kladd, snor eller annat. Som sagt där vill jag inte gå in på.

Du kan dock göra en hel del för att inte varje gång när du precis tänkte nu är du på gång i din träning att blir stoppad av en förkylning.

Det första är så klart hur hårt belastar du din kropp. Det är allmänt känd att idrottare som konstant ligger i närheten av överträning har även ett nersatt imunförsvar och är speciellt direkt efter en hård träningspass speciellt mottagliga. Mot överträning finns det bara ett recept att ha bättre kontroll på variation av belastning. Som jag tidigare nämnde är det inte speciellt smart att bara köra hårda pass, då kroppen just under fasen av återhämntingen blir starkare och förberedda sig för bättre prestanda. Kör du din träning bara på måfå är risken större att hamna i överträning om du inte kontrollera din återhämningsstatus genom t.ex vilopulsnivå, ortostatisk puls eller epoc eller liknande. Det spelar enligt min åsikt inte så stor roll med vad du kontrollera dig, bar du gör det regelbundet och konsekvent. Då lär du känna din kropp och kan reagera motsvarande. Ibland är det kanske bättre att ta bort ett träningspass eller ta det mycket lugnare än tidigare planerad.

En annan mycket viktig aspekt är näringsintag. Beroende vad du äter snarast efter ditt träningspass så förbättrar du din återhämtning men även stärker din försvagade immunförsvar. Proteinrikt resp. glutamin är en bra rekommendation men visste du att du ska tänka på ditt magnesiumintag i samband med detta. Det har visat sig, redovisad i olika forskningsartiklar, att magnesium inte bara påverkar laktatnivån positiv, du presterar alltså anaerob bättre, den minskar även oxidativa stressen och leder till minskad inflammationsbenägenhet. Detta är alla faktorer som är i alla fall positiv om man tänker på sitt immunförsvar och återhämningsförmåga. Hur får du i dig då tillräckligt med magnesium? Nej, inte mjölken som bara ha 10 mg per 100g men många olika sorters nötter innehåller mycket magnesium, t.ex mandlar 300 mg/ 100g, och då klarar du lätt dom där 6 – 8 mg per kg kroppsvikt. Ha det så smaskens.

Sen ett tipps till: lite eftertanken kring hand hygien kostar inte speciellt mycket, mycket av höstens förkylningar överförs just från hand till hand. När rengjorde du ditt tangentbord senast? Jag slår vad om att du borrade i nässan däremellan. Flera gånger. Nej, nu blir det inte så trevligt ...

 
Ovido - Quiz & Flashcards