Alla inlägg under oktober 2008

Av TriMaster - 21 oktober 2008 23:46

Fick ett par veckor sedan frågan som jag inte riktigt visste vad jag skulle svara på. Nu har jag ett svar Martin. Frågan lät så här:  

”Vad var prylen som förbättrade din tid allramest på triathlon”.

 

Jag funderade länge efter det men nu har jag i alla fall ett svar för min övertygelse i framtiden: mina S3 sensorer på mina löparskor tillsammans med min nya Polar RS800CX. Varför? jag vill påstå att tillsammans med den träning från nyare forskning som jag experimenterar just nu kommer göra inte bara en bättre löpare av mig utan jag är ganska säkert att jag med 46, 47 års ålder kommer slå personbästa på nästan alla distanser från 10 km och längre, - förutsatt att jag håller mig skadefritt.

Av TriMaster - 21 oktober 2008 23:00

Först, det här kommer inte blir någon slags beskrivning av denna maniken, det kan ni läsa både på Polars hemsida eller en kort sammanfattning här( men Löplabbet har inte de bästa priser). Men sen da, ska man ha den, och varför? Frågan vi jag besvara med ett rungade ja om du även kan svara på alla efterföljande frågor med ja:-          du har ca 4000 kr över plus för tillbehör 2000 kr över (för RS800 blir det dock billigare)-          du är en flitig användare av en träningsdagbok-          du vill förbättra din tröskelträning-          du vill kombinera flera träningsenheter efter varandra, t.ex löpning först och sen cykel i ett svep.-          Du vill ha en tidtagningsenhet i triathlon-          Du vill kunna mäta din snitthastighet (löpning)Det är några aspekter som denna träningsdator nu kan i jämnförelse till RS800 och alla andra Polarklockor. I princip har den nu allt vad jag just nu kommer på man ”borde ha” med undantag att överföringsfrekvensen 2,4 GHz inte lämpar sig i vatten – alltså ingen pulsmätning i vatten. (Men vem titta egentligen under simning på pulsen. Dock det tycker jag ska Polar lösa med tiden. Annars har jag bara positiva saker att berätta. Nu kan man äntligen förprogrammera 3 par skor, sen kan man bara ladda upp ett träningspass med motsvarande 3 par skor och eventuellt GPS G3 sensorn och med ett par knapptryckningar är du igång. Mycket smidigare än med RS800, dessutom verkar det nu att sökalgoritmen har förbättrats, sensorna hittas direkt. Ju, nu fattas bara att du skulle få en lite kateder i dig och sen läser du även av lactatvärden online. Det finns alltså INTE, ännu. Annars kan du nu sammanställa i princip vilken kombination av information som helst. Variation av härtslag till hjärtslag samtidigt som hastighet och stegkadens (ganska intressant faktiskt om du kan tolka resultatet ;-) ), snitthastighet, snittkadens, snittpuls, distans från start eller sista mellantid och och och. Du har så många värden att antalet visningsmöjligheter (24) inte räcker till. Men du kan inte heller hålla reda på allt annars ramlar du av cykeln eller du glömmer att kolla vart du springer. Jag rekommenderar därför att ändå ha en CS600 på cykeln. Men RS800CX blir en bra komplettering nu kan tiden nu under en triathlon eller träning rulla vidare utan avbrott och onödiga stopp. Jag gillar framförallt att den mycket enklare hanteringen. Även den röda knappen som på min RS800 var krångligt (antingen gick klockan igång av sig själv eller jag fick trycka så hårt på start att armbandet nöts ut med tiden) nu är knapptryckningen säkert och distinkt.
Du kan alltså koppla 3 par skor och 3 par cyklar (med kadensmätare) till mottagaren, tillsammans med pulsmätningen och GPS G3 blir det alltså 11 sensorer den kan hålla reda på. Ett monster! Juste, data kapacitet är nu så stort att du kan springa 4,5 timmar i skogen med en upplösning av 1 sek, slag till slagmäting, och mycket bra GPS uppföljning, som du sen kan kolla på Google Earth. Jag undrar vad motsvarande andra instrument klara av. GPS mottagaren håller ju också ca. 10 timmar med en vanlig batteri i bästa upplösning, i sparläge ca 50 timmar. Jag kör dock med laddningsbara, ta minst 2300 mAh, och då tar jag en helt fulladdad i början av passet. Där hade jag lite svårigheter i början. Har du alltså svårigheter med G3, att den inte visar distansen, hittar inte satelliten eller liknande, har du i de flesta fall en för svagt batteri. Jag kunde berätta massor till men det är bättre att du ställer specifika frågor som jag gärna återkommer till.Förresten: jag har inget sponsringsavtal med Polar, jag har alltid köpt mina pulsmätare av egna pengar sedan 1987. Vi den tiden skrattade folk åt mig vad jag hade för tegelsten rund handleden och vad det skulle vara bra för att mäta puls man körde då mycket på känn. Conconitest gjorde man med hjälp av en kompis och millimeterpapper. etc. Visst har det hänt något. Men vad hjälper det om du har ett supermodern mätinstrument på handleden och inte ens vet din vilopuls, vVO2max eller CP på cykel. Då kanske är det lika värdelös än att du köper ett par nya tävlinghjul och klara inte ens en cykelhastighet över 35 km/h längre än en kvart.

Av TriMaster - 21 oktober 2008 11:30

Det finns ju många kloka människor som hålla tal, skriver artiklar, böcker eller blogg och prata om hur du ska få igång sin träning och hur du ska motivera dig till det. Vissa lever gott av det att ge i princip samma tips om och om igen. Helt ärligt, har dessa tips hjälpt dig? Antagligen lika väl som den senaste kvällstidning som med dunderbokstäver vill berätta för dig hur många kilo du kan gå ner i vikt om du bara äter kokta ägg ett tag. Bara tanken att göra något sånt är ju inte roligt. Och vem vill göra något frivilligt som inte ens är rolig.

Metoden som fungerar mycket bättre och inte bara fungera för träning är att börja hos dig själv. Du kanske sitta hemma som småbarnsföräldrar, har senast sett dig i spegeln och undra hur det kunde blir så mycket lösvikt av all lösvikt. Prrrr, pinsamt, det måste bort. Stop! Där börjar felet. Det hela blir mycket mer konstruktivt om du fundera istället över hur det ska vara.

Att skapa en bild hur det ska se ut. Det är mycket starkt om du först bara föreställer dig att hur du ska se ut, vad du ska åstadkomma, presterar, hur mycket roligare, bättre, enklare etc det kommer att blir när du har uppnådd detta mål. Visualisera ordentligt. Så jobba reklamen och alla andra också som vill få dig att du gör något. Varför inte använda metoden av dig själv för dig själv, till ditt bästa.

När du sen har visualiserat ditt mål, som kan vara allt att mellan att klara Ironman på mindre än 10 timmar till att gå ut minst 2 ggr i veckan och springer i 30 min (inte en sekund kortare), borde du sätta ett mål NÄR det ska händer. Ta en fin lapp, bok eller liknande och skriv ner det. Tydligt! Målet och när det ska hända. Läs det för dig! Högt! Vänta kanske en dag eller två och tugga på det. Känns det bra? Är det realistiskt och ändå utmanande? Vill du det verkligen? Kan du känna efter hur det skulle vara om du hade klart målet?

Om du efter ett tag fortfarande tycker att det känns helt rätt kan du berätta det till en vän eller kompis och ber henne/honom att du vill blir påmint att du har detta mål.

Sen kommer en mycket viktig steg och det är att skapa delmål till målet. Har du aldrig sprungit förut eller mycket länge sedan är det säkert mycket tufft att klar tröskeln att springa 2 ggr i veckan 30 minuter. Ta ett mål som nästan känns löjligt. T.ex du går först 5 minuter och sen springer du bara 300 m hur långsamt du vill men du springer och resten går du igen. Kanske i början är du bara ute 15 min, för du kan ju ALDRIG vara borta från ungen eller hur? Bullshit, du har en man/fru som kan vakta din avkomme i en kvart senare timme. Helt säkert, om inte är det dags att byta ut honom/henne, partnern alltså inte barnet.

Sen visualisera du detta delmål igen. Hur enkelt det är att göra, hur kul det är, och roligt. Och sen … sen gör det bara. Just du it!

Och efter du har kommit hem bestämmer du direkt när du ska göra det igen. Skriv ner det helst direkt i din bok som ligger där färgglad som påminnelse.

Nästa gång gör du intet annat än att upprepa det du gjorde vid första gången. Inte mer och inte mindre. Viktigt är sen att du hålla denna rutin i minst 3 veckor. Så länge ta det minst för att det blir en vanna. Släpp inte taget. Inga ursäker! Gör det där lilla steg, det första delmål. Ut, och börja. Du är trött nu, visst. Men det tar bara 15 minuter sen får du vila hur mycket du vill. Skulle du efter att du har varit ute ett tag fortfarande vara helt slut, utan lust och gnister, då är det helt ok att gå hem den dagen och att försöka nästa dag igen. Nästa dag, inte nästa-vecka-kanske. Det är alltså viktig att få i sig en viss disciplin och vana av rutinen.

Prova, det fungerar, och du kommer att se, att om ett tag vill du öka tiden, belastning, pulsen, hastigheten eller vad det nu är. Kommer du fortfarande inte igång och du har följd alla steg ovan så maila du mig. Lycka till!

Av TriMaster - 19 oktober 2008 17:53

”… beträffande vätskeintag för Marathon hur mycket
vatten och andra drycker bör man dricka innan, under och
efter och hur långt innan bör man dricka innan start?
Hur mycket bör man ändra vätskeintaget beroende på
temperatur (i Hässelbyloppet ca 15 grader,i Stocholm Marathon
ca 30 grader) och längd i kilometer på lopp?”


Att ge ett uttömmande svar på denna fråga skulle nog ta mycket lång tid, mycket forkning finns kring denna ämne och delvis motstridig. Sen får man inte glömma att sporttryckestillverkare har också vissa uppfattningar hur diskussioner helst skulle gå kring detta ämne. Jag kan dock ge min helt personliga syn på saken.Låt oss börja så här. Vätskeintag är något mycket individuellt. Där finns folk som knapp kan springa 5 km utan vätskebälte och jag se en del, oftast unga kvinnor, som har jämt och ständigt en vattenflaska med sig som de ”zippa” på. Enda förklaring för mig är den vågen av information som kom över oss typ tio år sedan att det kan vara t.o.m livsfarligt att blir under hydrerad (vattenbrist) under ett lopp. Det har säkert förekommit en och annan dödsfall men antalet är någonstans i paritet med att en Stockholmare behöver vara rädd att blir anfallen av en varg på nattetid (även om det nu diskuteras mycket fram och tillbaka om det finns för många vargar i Sverige).

Jag föreslår följande metod. Spring en bestämd sträcka, säg 15 km i tävlingsfart eller någonstans därtill, väg dig förre och efter. Dagens digitala vågor kan ge dig en bra information på sådär 100g noggrannhet hur mycket vätskar du förlora under denna tid. Multiplicera med förväntade sluttiden och du har totalmängden du borde få i dig. I en maraton springer du motsvarande längre, temperaturen är klart högre än de optimala 12 grader som anses bäst för långdistans. Där behöver du lägga till för din individuella kroppskylning, samtidigt jobba hjärtlugnsystemet vid en lägre puls och lägre andningstakt. Så provar dig fram lite kring de föreslagna utgångsmängden. Hur mycket innehåller en mugg? Hur många muggar ska du ha i dig. Som sagt, allt bero helt hur din kropp reagera, hur mycket den svettas etc. Haille Gebreselassie kanske behöver trots sin högre energiförbrukning per km mindre vätska än du. Nu har du alltså en någorlunda uppfattning om vätskemängden.

Sen kommer nästa aspekt: energi- och eventuell mineralförluster. Jag vill påstå vid lopp som tar kortare än en timme räcker det egentligen med enbart vatten om man ens behöver det. En bra förberedelse till ett lopp börja också med en bra hydrering. En tumregel är färgen av urinet som bör vara ganska ljust, då har du tillräckligt med vätska i dig. Nu för tiden rekommenderas inte längre att ta den där dunderklunken av sporttryck innan loppet. Du påverkar din saltbalans som kan över en timme in i loppet påverka dig negativ. Alltså, sorry herr Sporttryck, ingen extraförsäljning här inte. Sen lever ju myten vidare att man måste kompensera för mineralförluster. Jag säger myt därför att ofta pga den berömda mördande reklamen och tanken ”lite extra till kan väl inte vara fel” får du i dig lite mer än det kanske gör dig gott. Hur mycket svettas du? Hur stark är koncentrationen av din sportdryck? Gör följande mental övning: du skrapar av all salt som du svettas ut under loppet och blanda den med vätskeförlusten. Jag vill påstå att ofta är din blandning i sportdrycken för stark när det är för varmt och för svag när det är kallare i luften. Tänk till lite när du blandar. Kanske du förorsakar just motsatsen än det du just tänker förebygga. Har du för hög sportdryckkoncentration ökar du ju mineralconcentrationen i kroppen. Om du dricker för mycket vatten för och under loppet så minskar du din mineralkoncentration. Ibland gick det där till överstyr. Testa under träning också i avseende om din mage överhuvudtaget gillar den sorten sportdryck du blandar ihop.

Då är energitillskottet under loppet kvar. Nu för tiden har de flesta pulsklockor en funktion som ange energiförbrukning. Delar du den mot tiden du har sprungit så får du en mycket bra uppfattning hur mycket energi du förbruka under en minut eller timme. Sen tror jag att du kan så mycket matte att du räknar ut hur många calorier du förbrukan under det tänkta loppet.

En tummregel där också: 60 kg vikt, 10km/h, 10 cal /min. 80 kg vikt 15km/h 18 cal/min.

 Det är bra om du kan få i dig en större del av denna mängd i dig under loppet, jämnt fördelad och i en form som kroppen ta snabbt upp. (det kan vi prata mera om).

Detta blir som sagt viktigt om loppet tar längre än en timme och helt avgörande hur bra du lyckas om loppet ta mer än ca. 1:30 – 1:45, när alla kolhydratdepåer i din kropp är tömda.

Med tiden hittar du din optimala blandning och mängd. Har du flera frågor maila mig gärna.

 
Av TriMaster - 16 oktober 2008 21:41

Fick detta mail igår:


”Med tanke på att jag snart ska välja måltid för Stockholm
Marathon med 30-40 grader Celsius undrar jag du tror skulle
vara lämpligt att satsa på för ett första Marathonlopp.
 
Tidigare har jag sprungit Midnattsloppet på hög 53 min,
Stockholmsmilen på 49min och Hässelbyloppet på 52min
,så är 4 timmar ett rimligt mål?”


Jag har ett kort och ett långt svar på denna fråga. Den korta först. Vad jag vet går tävlingen inte förän om 226 dagar. Varför överhuvudtaget bryr sig vilken tid man borde sikta på. Tränar istället fram till februari specifik på dina svagheter och finslipa sedan formen till ca. 2 -3 veckor innan och taper dig sedan i topp form. Men jag tror att jag förstår din poäng och därför kommer här ett längre svar. Först och främst har vi alla några sådär speciella drömmar, och drömgränser, milen under 50min eller under 40 eller 35, första maran genomföra, maran under 4 timmar under 3:30 eller under 3 timmar. Jag är ganska säkert att många fler har som mål att springa Stockholms Marathon under 3 timmar än t.ex springa under 2:48 eller 2:42. Varför 2:48 kan vara ett intressant mål har jag pratat om, 2:42 är vad jag vet den snabbaste tiden en svensk sprang under maraton delen i en IRONMAN, det du det. Han heter Clas Björling. Om man har en sådan dröm är det så klart bra om man kan kolla om det denna dröm är realistiskt att uppnå. Och då kommer beräkningen och statistik in. Vi börjar simpelt. Alla förstår att man har förmåga att springer på 10 km lika snabb som på 5km. Eller omvänt: Man kan inte bara dubblera sin tid på 5km och tror att det blir sluttiden på 10 km. Alla sakta in, nästan i alla fall. Och där finns statistik över hur mycket man bruka vara långsammare på en maraton i jämförelse på hastigheten på milen eller 5 km. Många kloka män har grubblad över det och kollad resultatlistor och världsrekord och vad vet jag. En Jack Daniels (inte han med Whiskey) föreslår 6% försämring, McMillan 6,85%, Pfitzinger 7,65% etc. Världseliten män på road-race sakta bara in med 5,6% och kvinnorna på road-race t.o.m bara 4,6%. Därför hittar du på olika hemsidor där du kan mata in dina nuvarande tid på milen så olika sluttider för t.ex maraton. En mycket mer noggrann beräkning är om du ta din flera olika distanser säg 5km, 10 km , 15km och du springer de vid ca. 88%, 90% och 95% av din maxpuls med ca. 1 vecka mellanrum och helst på samma bana. Alltså 1, 2 och 3 varv. Sen ta du ett dubbellogaritmiskt kalkylblad och rita in dessa 3 värden: x för distansen, y för tiden. Du hamnar sedan spikrakt i förlängringen på din förväntade tid för en maraton. Du vet inte hur man gör och/eller vill inte vänta så länge? Daniels säger 3:59:15, Pfitzinger säger 4:04. Jag antar du tycker Daniels vet bäst. ;-) Saken har dock ett stort ABER: Det är din första maraton. Du har ingen erfarenhet av en sådan lång distans, du har kanske aldrig ens kommit i närheten av den berömda väggen. Du har kanske aldrig i ditt liv varit så trött under ett lopp att du hade betalt 5000kr om de hade ställt en mysig säng vid vägkanten och du bara kunde krypa in och sova. I can tell you 1000 stories about it. Enda chans: Tränar på allt som är möjligt. Bygg in längre och längre pass i din träning. Med tiden ska du klara av att i behaglig takt ska kunna springa 2 timmar någonstans 20 mil och lite till men inte mer. Det är mycket riskabelt att springa mycket mer än 2,5 timmar då det sliter för mycket. OCH bygg upp de långa passen lugnt och fint. Öka inte veckomängden med mer än 10 – 20 % och längsta passet ca. 10%. Dina muskler och främst muskelfästen måste kunna anpassa sig. Inte heller en dum idé är att ha minst ett extra par skor och växlar mellan de. Antingen veckovis eller slumpartad. Du förebygger dumma punktbelastningar som plötsligt kommer på de mest konstiga ställen och du hittar ingen förklaring. Nå, var svaret fortfarande för kort? Till dina andra frågor återkommer jag senare.

Av TriMaster - 16 oktober 2008 21:40

Fick här om dagen följande mail:”Med tanke på att jag snart ska välja måltid för Stockholm
Marathon med 30-40 grader Celsius undrar jag du tror skulle
vara lämpligt att satsa på för ett första Marathonlopp.
 
Tidigare har jag sprungit Midnattsloppet på hög 53 min,
Stockholmsmilen på 49min och Hässelbyloppet på 52min
,så är 4 timmar ett rimligt mål?
 
Sedan beträffande vätskeintag för Marathon hur mycket
vatten och andra drycker bör man dricka innan,under och
efter och hur långt innan bör man dricka innan start?
 
Hur mycket bör man ändra vätskeintaget beroende på
temperatur (i Hässelbyloppet ca 15 grader,i Stocholm Marathon
ca 30 grader) och längd i kilometer på lopp?
 
Vad kan vara lämpligt att träna för att träna upp muskler på
baksidan av låret ovanför och nedanför knät?” Det var många frågor som jag kommer att dela upp i tre delar: 1) förväntad sluttid Stockholms Marathon 2) Vätskeintag under ett maratonlopp 3) lämplig träning för att träna upp muskler för löpning Kolla under motsvarande rubrik.

Av TriMaster - 14 oktober 2008 22:19


 Du är så upprörd över att regeringen inte ”återställer a-kassan” och se till att alla ”arbetslösa Volvoanställda kan åka på semester” (dina citat vid de senaste två debatterna) och att budgeten inte ändras ”nu när finanskrisen slå till”. Jag undrar en sak då du ju enligt opinionsundersökningarna är den givne nye statsministern 2010. Vilken plan har du för att hantera alla anställda inom Volvo personvagnar och SAAB personvagnar, totalt 35 tusen plus alla deras underleverantörer och deras underleverantörer? Det finns röster att dessa två företag inte finns kvar om fem år. Hur hanterar du då kanske upp till 100000 välutbildade och stolta människor som inte längre kan gå till det jobbet som de har haft i kanske 20 år? Ännu pratar vi om ”bara” ca 5000 människor. Men snart är det många, många flera. Vill du hänvisa de till dina 10 000 arbetsåtgärdsaktiviteter och en ”fixad a-kassa”? Eller ska du försöka att beskatta alla de som redan betalar 40% av sin inkomst i skatt (momsen inte medräknat) ännu mer? Jag tror ingen av dem är speciellt intresserad att få en något bättre a-kassa. De vill ha ett jobb. Jag har under de senaste veckorna inte hört ett enda ord hur Sverige ska få flera jobb om du skulle blir regeringsansvarig resp klara av den omställning bilindustrin står inför. Läser du tidningen? Kolla bilsidorna! Du kan läsa annonser där bilar nästan reas ut. Nya bilar som kostar 100000 kronor mindre än ett par veckor sedan. Volvo reducera sina priser med 10% redan på förhand. SAAB likaså. Hur ser omställningen ut enligt S. Får vi inget svar på det blir det inget jobb i regeringskansliet. För övrigt är ditt besked om att återinföra förmögenhetsskatt bara populistiskt, jag rekommendera en grundkurs i nationalekonomi. Det var länge sen kapital och förmögenhet var trögrörlig. Även det visar ”finanskrisen” mycket tydligt.

Av TriMaster - 14 oktober 2008 21:40

I mitt egendomliga försök att ta reda på vilken personbästa mina bloggbesökare har på 10 km tänkte jag fel. Sluttid är ju inte bara kopplad till prestationsförmåga utan även till kön och ålder. Även om åldersberoende vill jag sin om tiden pratar mer om. Men jag gör ett första försök ang kön. En kvinna har upp till 30% mindre muskelmassa än en man i motsvarande ålder och längd, alltså en mindre motor att transportera kroppen med en viss hastighet i t.ex löpning. Samtidigt är hon oftast lättare och kortare (i snitt!) än motsvarande man, och behöver därför inte transportera lika stor massa. Kort, kvinnor har någonstans 8 .. 10% sämre sluttid på en viss sträcka än en man. Denna skillnad tilltar med ålder. Men nu kommer en intressant sak. Inom triathlon är denna skillnad ca. 11 % trots att det ingår en hel del cykling där männen kan utnyttja sina mycket större musklar gluteus, hamstrings, quadriceps, vadmuskler etc. Lite anmärkningsvärd, varför förlorar inte kvinnorna mera tid på t.ex en Ironmandistans? Chrissie Wellington som vann årets damklass i Hawaii hade t.ex en bättre marathontid än sex män av de top 15 i herrklassen, eller bara 9 män i top 15 sprang snabbare än hon. Det blir intressant att se hur mycket hon kan pressa ner avståndet till de framförliggande herrar.

Ovido - Quiz & Flashcards