Senaste inläggen

Av TriMaster - 6 september 2008 12:21

Dagens SvD hade igen en liten artikel om forskningsresultat från Karolinska i Stockholm, Akademiska sjukhus i Uppsala och Harvard universitet om samband mellan fetma, inaktivitet och dödlighet. Studien var på 37000 äldre män som var i utgångsläget i stort sett friska. Resultat, som föga förvånar: fetma och inaktiv störst dödlighet, övervikt och motion lägre dödlighet, ingen övervikt och regelbunden motion, lägsta dödlighet. Smala som levde ett inaktivt liv hade dock också förhöjd dödlighet. Jag förmoda starkt att hade man gjort studien på motsvarande många kvinnor så hade resultaten ganska lika. Slutsats: Håll en normalvikt OCH lever ett aktivt liv och du förlänga din sannolika livslängd.En liten förundran till SvD rubriksättare, att få dessa slutsatser till:” Motion tar inte bort riskerna med fetma” är för mig helt obegripliga. Artikeln säger som sagt något helt annat! Kvalitetssäkringsavdelningen har missad igen.

Av TriMaster - 4 september 2008 23:39

"I've always felt that long, slow distance produces long, slow runners."   - Sebastian Coe


Det ville jag höra.

Här lite från Wikipedia om Sebastian:

Sebastian Newbold Coe, född 29 september 1956 i Chiswick, västra London, Storbritannien (men uppväxt i Sheffield) är en brittisk friidrottare samt konservativ politiker. Han var huvudansvarig för Londons kampanj för att få arrangera OS 2012. Han blev adlad 2002.

Coe satte världsrekord på 800 meter, 1 000 meter, 1 500 meter och engelska milen.

Coe tog OS-guld på 1 500 meter och silver på 800 meter både 1980 i Moskva och 1984 i Los Angeles.

Personbästa

400m 46.87 1979

 800m 1:41.73 1981

1000m2:12.18 1981

 1500m3:29.77 1986

Engelska milen3:47.33 1981

2000m 4:58.84 1982


Jag tänker just att jag sprang idag bl.a 2000m på 7:59 (inte full-out men ändå hårt) och fick fram ett testvärde på 56 ml/kg*min ... ingen katastrof längre. Men se ovan, Sebastian hade nog sprungit ca. 3400 m på samma tid.

Förresten världsrekord på 1500m lyder nu 3:26.00 av Hicham El Guerrouj och är nu över 10 år gammal, bara i fall att du undrar.

Av TriMaster - 4 september 2008 20:08

Rykten fanns på nätet en hel del att Polars värstingsklocka ska få en ännu värre storebro:Polar RS800CX. Fick i dag officiell info om att så är fallet. Den kommer inte bara ha alla funktioner som RS800SD och G3 utan kan även användas i ett svep för hastighets- och kadensmätning på cykel. Alla W.I.N.D.-sensorer utom kraftmätaren för cykel. Dessutom finns en del tilläggsfunktioner som t.ex gps-tracking som ska kunna kopplas till google-earth. Det finns redan priser på klockan "ner på kontinenten", jag uppfattade att försäljningen startar i Sverige någonstans i november.

En superfördel: RS800SD kommer man kunna uppgradera till en RS800CX för 1200 kr och blir då en mycket bra triathlonklocka/dator. Det saknas dock fortfarande möjligheten till pulsregistrering under simmomentet (något man dock kan leva med).  - Grattis Polar, till den snabba upphämtning av en utvecklingsmiss -
(om du vill veta mera detaljer om RS800 och CS600 inkl. kraftmätning) så kan du maila mig gärna. Är POLARanvändare sedan 1986! Juste, de fanns inte ens en Svensk triathlonförbund på den tiden.



Av TriMaster - 4 september 2008 19:54


Du kanske tänker typ: Läg av? Vadå gammal, jag SKA inte blir gammal, usch! Jag vill leva nu, etc. Ett ögonblick. Tänk tanken lite längre och fundera lite mera. Enligt SCB kan en nyfödd flicka förvänta sig att blir 83 och en man 78 år och 11 månader. Intressant är att en 50-årig kvinna kan förvänta sig att bli lite över 84 och en lika gammal man 80 och 8 månader. 65-årigar har t.o.m ännu bättre prognoser.

Har du funderad över om du ökar eller minska chansen att leva så länge? Även om det är enkelt att säga, att jag vill inte vara gammal och skrovlig (vem vill det?) så kräver det faktiskt att du gör något åt det nu. Det gör inte att stanna upp åldrandet av var och en av oss, det finns dock massvis med forskning som bevisar att man kan göra oerhört mycket för att leva längre i bättre tillstånd, t.ex regelbunden löpning. Det är ju ganska meningslös att tillbringa sina sista 10 eller mer levnadsår nästa orörligt i en sjuksäng. Jag är medveten om att vem som helst kan drabbas av hemska sjukdommar, att kedjerökare har blivit 90 och regelbunden motionerande folk i unga år har drabbats av cancer och dog. Men jag talar om vad man själv gör för att påverka ens egen sannolikhet. Helt ärligt när man är typ 30 är det svårt att föreställer sig att man ska vara 75 eller äldre än 80 någon gång. Jag rekommendera att fundera en liten stund vad du gör själv för att flytta din yttre parantes. Jag antar att du nu är ganska pigg, kanske tränar regelbundet (eller åtminstone planerar att göra det) etc. Men statistisken visar att varannan medelsvensson har övervikt, var tionde svensk har fetma! Vid fetma har man en BMI av över 30! Med andra ord har en 1,75m lång man som skulle väga max 76 kg minst 16 kg övervikt!! Det är ingen direkt lätt ryggsäck människan i frågan släpper runt hela dagen. Gissa om han/hon är tröttare? Har svårare att prestera, tycker mer än andra att saker och ting är jobbiga, benägenhet att röra på sig minskar? En ont cirkel som alla vet. Jag vill inte ens ta upp all kunskap om bevisad koppling mellan övervikt och hjärtlungsjukdomar och vissa sorter av cancer.

Sedan ställer jag mig frågande till en sak. Enligt forskning är fetma till en viss del ärftligt. Hallo, till en viss del. Inte hos alla. Inte hos varannan svensk! Varför ökade medelvikten för män senaste 25 åren med 6! kg och för kvinnor med mer än 4 kg när längden bara ökade med 2 resp. 1 cm. Think about it!

Det är inte så konstigt att jag hörde här om dagen att största uppmaningen för ens egen framtid var att hålla sig frisk. Samhället kommer inte ha råd med alla sjukdomskostnader. Först är det väldigt dyrt att kommer i det stadiet, sen mycket dyrt att kommer ur det. Think about it - again!

Sen kan du leta efter vilka ursäkt du vill, viktökning är en simpel konsekvens av energiintag och energiförbrukning. Det är i 99,99% av fallen du själv som bestämmer hur mycket energi tillförs din kropp i form av mat. Och … vägra att vara offer! Det är ditt liv och din livslängd, gör något åt det! Nu!

Av TriMaster - 3 september 2008 20:19

Vad ser du på det här kortet? Kolla närmare. Du har fel, dessa fattiga Indier är inte glad att de fått nya kläder, de är bara modeller i lyxkläder för senaste utgåva av Indiens Vogue. Förklaringen av tidningens redaktör att man vill visa att mode är inte längre lyx för de rika haltar när väskan som "modellen har i handen" kostar mer än 5000 kronor och samtidigt 456 millioner indier lever på mindre än 7 kr om dagen. Har man en gång åkt genom Mumbais slumområden och bara hoppats att färden äntligen ska ta slut då man knappt klara av synen av det som händer framför ens ögon, har man ingen förståelse hur en tidning kan göra så med sina fattigaste för att få ännu mer ”attention”. Jag har hypotesen att den uppsträvande indiska medelklassen får precis samma cynism och avdrubbning som vi i Stockholm som accepterar att det finns 3000 hemlösa varav nästan 300 är under 25!

Av TriMaster - 2 september 2008 18:56

Får man på nöten direkt. Öppnade senaste SATS-tidning ikväll och läser i stora bokstäver: Bättre träningseffekt med musik. Sade jag inte ett par timmar sedan att jag rekommenderar att låta bli musiken vid hårdare pass och fokusera på enheten. Nu säger en ny norsk forskning att cykling till musik kan ge upp till 20% bättre träningseffekt. Hmm, nu vet jag inte hur studien var upplagd och i vilken träningsnivå de testade låg. Jag vill påstå att en vältränad triatlet ligger i överste 20% av en SATS-population ang konditionsstatus och då kan ju resultatet vara annorlunda. Intressant var dock att klassiskt musik ska ge lika bra effekt som modern musik. Alltså på med Beethovens 9:nde och kör igång nu när höstmörkret faller in och racer väntar fastspänd på rullen till nästa våren. Men glöm inte: mål, stick to the plan, keep focused! 9:00 ett pass med allt, slätt partier, stigningar, och en grym slutspurt. Döm själv!

Av TriMaster - 2 september 2008 11:30

Vill vid det här stället ta mig friheten att kommentera en vid intåget av mindre och mindre mp3-spelare nära oss en ny typ av träningsform: den fjärstyrda träningen.

Det är nu för tiden mer regel än undantag att en som motionera ut eller på gym har två proppar i öronen för att lyssna på sin favoritmusik, lyssna på radio eller prata i telefon. Som en helt galen gadgettyp som jag är har jag testat även det. Har minst tre, fyra mp3 spelare hemma, även mini-fmradio, och så klart mobil med musik i.

Jag tycker att musik kan vara bra vid pass som är långa, jämna som man vill sätta en speciell krydda på. En annan alternativ är så klart om man välja speciell musik där man kan pussa sig lite extra i ett tempo pass. Risken är dock då att man kanske kör till slutet hårdare än man har planerad och återhämtningen blir motsvarande längre. Vad jag däremot inte alls fattar är när man lunkar runt helt utan tydlig målsättning för träningen och lyssna på musik. Varför inte dansa istället? Då är man i alla fall två?
Jag pratade igår om spinning och visst är det otroligt inspirerande att trycka i pedalerna till låter från Metallica (Apocalyptica) eller en riktig bra rocklåt. Känns det bra? Absolut! Tränar jag som jag har planerad innan? Kanske. Är det mest effektiva träning? Knappast. Varför jag säger så, för jag är övertygad om att du bör följande aspekter vid varje träning a) har ett mål med varje träning, det betyder dock inte att du ska blir en slav. Ibland kanske du inser att kroppen är inte redo för intervaller, och intervallpasset blir till en längre återhämtningspass. b) Stick to your plan. Hur annars kan du ta reda på vad som fungerar och vad inte. Vad som ge dig en viss önskad effekt. Visst jag kan sätta mig i bilen, knalla ut på E4:an och hoppas att jag hamnar med tiden i Lousiana. Men sannolikheten är ganska liten om jag inte har lagt upp en plan, karta som jag följer. (Jag mer faktiskt Lousiana i Humlebaek, som är en fantastisk plats på jorden strax norr om Köpenhamn, en Museum of Modern Art som du bara måste se när du är i närheten nästa gång, inte minst för utsikten över sundet). c) Genomför din träning fokuserad: om det är fem intervaller med 500 m i xy-fart så kan du inte köra sista intervall bara 450m och lite långsammare, för det börjar ta emot. Träning har en stor mental aspekt (kanske något som jag ska återkommer till vid annat tillfälle) och den kan du bra träna upp om du håller dig fokuserad. Något som är extra viktigt vid en långdistanstävling. Har du sett ansiktsuttrycket av en toptriatlet säg vid sista varvet i Kalmar både på löpning och cykling? Tror du att de fundera vad de ska handla för mat till middagen? Knappast. Blir de helt plötsligt fokuserad för det är tävling nu. Inte heller så troligt. Koncentration och fokus måste du också träna och det kan vara lika jobbig.

En gång till:

-          mål

-          genomför din plan

-          håll dig fokuserat

Tror mig, dina pass kommer ge mer effekt, sen är det myyyyycket skönare att ligga på soffan och lyssnar heeeeelllt avslappnad på musik. – Enjoy!

Av TriMaster - 2 september 2008 00:08


Triathletes train an average of seven months for the Ford Ironman World Championship. The average hours per week devoted to training for the World Championship generally fall between 18 and 22. Average training distances for the three events:
Miles per week swimming: 7 (11.3 km)
Miles per week biking: 232 (373.3 km)
Miles per week running: 48 (77.2 km)


20 timmar i snitt under en period av 7 månader, samma som jag frågade Kalmardeltagare. Inte ens Svenska mästaren tränade så mycket!

 Frankly my dear, it should be possible with less!

Ovido - Quiz & Flashcards