Direktlänk till inlägg 28 oktober 2008

Hur förbättrar du dina triathlonsimtider?

Av TriMaster - 28 oktober 2008 21:31


Vilken distans satsar du på? Olympiskt? Ironmandistans? Hur långt är simndistansen där? 100m? 200m? Just kidding. Men tydligen är det många som kör ”just kidding simnträning”.

Ofta börjar det med att man ansluta till någon simträning nära sig. Där finns det i bästa fall en tränare som fokusera på simnteknik för det behöver vi vuxna verkligen, en tränare för att förbättra vår ofta mycket bristfälliga simnteknik. Även om du ser ut som hulken blir du ganska snabbt trött efter ett par hundra meter i vattnet. Pudelsim är liksom inte något snabbt och effektivt simnsätt. Men sen då?


Hur ofta har du inte tränad för att blir snabbare med 50m och 100m sprints? Helst så många tills du nästan kravla ur basängen? Hur tränar du att blir snabbare på milen när du springer? Massor med sprints på 100m? I have my doubts! Varför ska det då vara bra i simning? De finns bara en mening om du gör mycket korta pauser, då lurar du kroppen och får väldigt mycket tröskelträning. Men då måste du anpassa ditt tempo till något över din förväntade 1500m eller 3860m tempo och inte sprint (=max). Alltså mer 200m och 400m än 50/100.

Speciellt inom simning bör det äntligen komma fram till simmarna att ”kakelräkning” gör dig inte snabbare per automatik. 60 ggr 100m? Har du säkert hörd eller hur? Riktigt macho, annars är du chicken. No pain no gain och bla bla. Och banne mig om du starta en sekund för sent i dina intervaller, döttsstraff, avrättning på plats! Träningseffekt? Questionable!


(som tur det, dör den typen av tränare mer och mer ut! Hur många generationer av villiga talanger har inte tryckts genom denna sil av militaristiskt syn på simundervisning och bästa fall tvingats att ge upp med insikt att man inte är "hård nog". Mycket kunde man diskutera kring detta. Nog om det: Behöver inte fler fiender än jag redan ha.) 


Som sagt, tvecksam träningseffekt! T.ex har det sedan ett tag visats i forskning att 60ggr 100 med en minut paus emellan tömmer dig på all glykogen både i dina snabba och långsamma muskelfibrarna. Och utan glykogen blir det INTE mycket byggandet av styrka för snabbhet. I sämsta fall bryter du tom ner dina muskler. Kanske skulle 10 ggr 200 eller 5 ggr 400 med rätt belastning ge en bättre träningseffekt. Bara spolar av dina metrar i bassängen för att det ser så bra ut i träningsdagboken är inte så smart.  Men viktigast är att du tänker med vilket tempo du simmar. Du kan simma 40 km i veckan i 2min/100m jag är mycket säkert att du kommer i en tävling inte simma mycket bättre än 2 min/100m tempo. Det nära du hålla din träningstempo din tröskelnivå det bättre. Dock kör inte slut på dig. Sluta när det är som bäst och vara het till nästa pass.

Du undrar hur jag, en ökänd ”ikkesimmare” kan kommer med sådana påhitt nu? Ju jag vet, jag är lite sent ute. All detta har Dave Costill publicerad redan 1994, alltså 14 år sedan, men vissa resultat av annan forskning tar ju ofta ännu längre tills det blir t.ex produkter i våra hem.

Keep going!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TriMaster - 24 augusti 2010 20:13

Snittpuls de senaste 11 timmar: 62 .... och då var dagen rätt hektiskt. Nej, nej, nej, mitt jobb är inte alls för lugnt just nu ... tvärtom det händer massor med spännande saker ... kan det vara så att man mot slutet av säsongen börjar att komma i fo...

Av TriMaster - 18 augusti 2010 22:08

att "Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." Är inte det just vad många förvänta sig när de träna. Springa om och om "sin runda" och hoppas att de ska blir en bättre löpare. Inom Golf gör man ju inte så,...

Av TriMaster - 17 augusti 2010 21:50

"Om man ska blir riktigt bra på något, måste man vara besatt".   Vad händer om man är åtminstone hängiven? ...

Av TriMaster - 15 augusti 2010 13:44

Igår var det midnattslopp i Stockholm. 21000 löpare, joggare, gångare, spexare. I början var det tänkt att slå min tid från i fjol då man kunde lägga upp en annan taktik, se till att placera sig bra i startgruppen, kommer med så klart i 1b eller 1c. ...

Av TriMaster - 3 augusti 2010 14:23

Ok, ok, det var mycket tyst ett tag. Ett långt tag. Det var många orsaker till det men tar för lång tid att förklara. Jag har i alla fall bestämd mig att fortsätta att skriva här. Kanske lite mer regelbundet, lite mer fokuserad. Det har snart gått tr...

Ovido - Quiz & Flashcards