Senaste inläggen

Av TriMaster - 21 november 2008 22:18

Även om en uthållighetsidrottare betraktar golf bara som lite större sport än schack så tycker jag ändå att Annika Sörenstam är den största svenska idrottskvinnan genom tiderna. Jag vill påstå att hon hade gått sin väg även i någon annan idrott om hon hade get sig in i den. Men hon valde den fina sporten med den lilla vita bollen som så ofta inte vill in det lilla hålet.

Nu återstår bara två officiella tävlingar men att hon mental redan lagt av märks nu tydligt. Att inte klara cutten när man ändå träffar 14 av 18 greenar visar att hon inte längre kan koncentrerar sig så som krävs och som gjorde henne så outstanding.

Föreställ dig situationen en tävling där hela världseliten träffas och man funderar bara över vem som kommer två efter Annika. Och det inte bara under någon säsong utan i många och dessutom i många tävlingar under samma säsong. En mental styrka som är helt unikt. Någon som har nästa gång tycker att det är lite jobbigt mentalt att sitta på en rulle i tre timmar kan ju fundera på det hur det går att fokusera i 4 dagar under typ 4 – 5 timmar var där ibland centimeter spelar roll. Try it!

Av TriMaster - 18 november 2008 16:41

Har du sovit gott?

 

Nå, hur var din träning senast? Du tog i så att svetten rann? Bra! Vid ca. 75% av din maxpuls? Ännu bättre! Du tänkte efteråt på mina råd ang protein och kolhydratintag? Super!

Senare la du dig och sov gott? Hur länge? 5 – 6 timmar …. Allt åt fanders igen!

En ny amerikansk studie visade vid undersökning av flera tusen kvinnor att motion minimerar tydligt risken för bröstcancer. Men om man inte har sovit minst 7 timmar om dagen så kunde inte denna effekten påvisas.

Förklaringen är enkel. När du tränar så bryts ju kroppen ner och blir sedan starkare under vila. Är denna återhämtning sen inte tillräckligt (länge) befinner sig kroppen i någon slags stresstillstånd där ny träning inte automatiskt leder till förbättrat hälsa och för delen inte heller till förbätttrat träningseffekt.

Jag skulle inte vara förvånad att en studie i framtiden på övertränade elitmotionärer påvisa en förhöjd cancerrisk.

Vad tycker du om mitt förslag: 7 timmar träning per vecka, minst 49 timmar sömn per vecka och med varje timme träning utöver 7 timmar sovar du även en timme extra. Tränar du alltså 10 timmar i veckan blir det ett snitt på nästan 7,5 timmar per dag.

Av TriMaster - 17 november 2008 16:50

Kanske du undrade vart jag tagit vägen. Den enkla förklaringen: Senaste veckornas fokus låg mer på budget, försäljningsprognoser, strategi och allmänna bedömningar av ekonomiska termer. Ju, även inom mitt nätverk har lagts varsel, gjorts uppsägningar eller kommer det inom kort. Men det finns även branscher som tuffa på som förut eller ännu bättre. Till exempel går det rätt bra för knäckebrödstillverkning, kontorssupport, läkemedelsbranchen och vissa delar av handeln. Allt är inte bil- eller byggindustri. Men utan tvekan går vi in i en lågkonjunktur, kanske till och med depression. Kan du skillnad? Lågkonjunktur har låg tillväxt i BNP, depression är negativ tillväxt i BNP. Låter konstigt, men betyder inget annat än att det samlade ekonomiska värdet vi skapar under ett år i landet minskar. Det betyder att behov av arbetskraft minskar eller generellt kostnadsandelen för arbetskraft är för stort i förhållande till intäkter. Det kan företagen hantera på två olika sätt varav en verka vara den enda ”accepterade: Man säger upp folk. Jag tycker att det är ganska egendomligt att det ”går” att sparka 10 % av alla anstälda men inte att sänka ALLAS löner (inkl. chefer)  med 10%. Det pratas så mycket om solidaritet men jag har aldrig hörd facket att föreslå sånt.

Nu, kommer det alltså gå bra för tidningsskrivare och säljare av svart färg. För det är ju nattsvart i Sverige, eller? Hur många löpsedlar var inte nästan dränkt i svart med motsvarande rubriker. Ska jag köpa en antidepressivum (då går apoteket och läkemedelsbranchen bättre) eller direkt en pistol och skjuta mig (då går det bättre för vården och vapenhandel). Nej, inget dera. Jag ska kämpa på, jobba för en ökad försäljning i nya marknader, kolla om jag kan fixa en ny arbetsplats till och uppmuntra mina medarbetare.

Förresten, just nu skiner solen även om det är kallt ute.

Av TriMaster - 9 november 2008 23:11

hade idag ett inlägg på sportspegeln. Se den! Budskap: Lyssna på din kropp! Vila kräver sin man/kvinna! Träna kan vem som helst!

Av TriMaster - 9 november 2008 22:25

Låter konstigt? Visst. Många prata om bantning, går ner i vikt etc. Egentligen är detta fel ansats. Även om övervikt betraktas som sjukdom som bero det i de alla flesta fall på felaktig levnadssätt. Vi rör oss för lite, vi äter för mycket. Om en kropp intar mer kalorier än den förbrukar så lagras överskottet i form av fett och kroppen blir tyngre, större.

Det finns ett problem till: 9 kalorie motsvarar 1 g fett. Men vill vi blir av med 1g fett så behöver vi inte bara jobba för 9 kalorier, utan ca. 15 kalorier. Vid ett optimalt fettförbränningspass, ca. 70 – 75 % av din maximala hjärtfrekvens, är andelen av fettförbränning som högst med ca. 60%. Det betyder 60% av energin du förbruka i ett sådant pass bränner du fett, resten, 40% är kolhydrater. Kolhydrater räcker dock beroende på belastningen maximalt 1,5 till 1,75 timmar. Säg att du väger 60 kg, springer med en hastighet på 12 km/timmen under 1 timme. Så förbruka du 708 kalorier, men bara 424 kalorier bränner fett i din kropp, du blir alltså av med 47g fett. Och för det passet skulle du alltså bara ersätta de 284 kalorier med ny mat när du kommer tillbaka. Du inser snabbt att avgörande är vad du stoppa i dig efter träningen. Du minskar alltså din vikt inte med några snabba bantningskurer utan bara med envis och regelbundet träning. Jag vet att det fungerar då jag har sett på nära håll hur en kollega minskade sin vikt med över 15 kg under ca. ett år enbart med regelbundet löpning, cykling och styrketräning.

Av TriMaster - 8 november 2008 12:14

.... att jag fick rätt så snabbt ang läget av bilindustrin i Sverige. T.ex. med varje såld Volvo förlorar företaget ca 50000kr just nu. Jag är tveksam att den enorma omställningen som nu krävs i svenska bilindustrin lösas med skrik efter högre procentsatser i a-kassan. I vanligt fall vill folk ha jobb istället för beskedet ”att man kan få bidrag men annars finns det inget hopp”. Jag tror att långsiktiga lösningar inte kan vara att "rädd" bilindustrin utan att kontrollerad svänga om den. I klartext är det en nedläggning, dock kontrollerad. Precis som det hände en gång med varvsindustrin. Jag kommer fortfarande ihåg den enorma lyftkran i Uddevalla som sen sprängdes bort. För vissa i orten vad det säkert ett trauma som finns kvar. Men Uddevalla försvann inte. Den lever vidare med annan verksamhet, andra, nya företag.

Det är ganska uppenbart att kommande tillväxtbranscherna är energisektorn och ”green-tech”. Kanske vi är lite sen, men varenda entreprenör i detta land bör fundera vad han/hon kan köra igång i typ av verksamhet i dessa områden. Lite mindre uppmuntrande är att ett seminarium där man skulle peppa just sådana entreprenörer för att starta företag och i längden skapar arbetstillfällen, blev inställd pga för få deltagare. Upp med hackan, Sverige! Vi kan!

Av TriMaster - 7 november 2008 21:40

Under åren har jag hört historier hur tävlande var tvungen att cykla en hel Ironman med en tippad sadel, lossnande sadelstolpar eller rent av helt utan sadel. Det påstås att Scott Tinley cyklade en gång en halvironman helt utan sadel och vann ändå tävlingen.

Hur som helst förstår alla hur viktig det är att sadeln sitta där den ska under hela cykelmomentet. Det är dessutom ganska idiotiskt att spara in ett par gram i vikt på en sadelstolpe eller sadelinfästning som sedan inte håller. Tyvärr går många på den flugan. Det är bättre att satsa sina pengar på aerodynamiska effekter än på viktbesparing.

Som sagt, cykling utan sadel är inte speciellt energisparande. Finns det då en optimal sadelposition? Faktiskt. Det har forskarna kollad upp redan ca. 30 år sedan. Den optimala sadelhöjden (avstånd pedal till sadel ovanför sadelstolpen) för långdistanscykling är 105 % - 107% av benlängden (avstånd marken till längsta avstånden insidan benet). Just denna avstånd kräven den lägsta syreförbrukning. Det är inte så entydigt ang sadelvinkel, men aerodynamiska aspekter talar för ”triathonvinkeln”, om den tävlande klara av att hålla en kompakt position på aerostyret. Alltså mät redan nu rätta sadellängden, och glöm inte att träna upp dina muskler i nacken. Hur ska du håller annars  blicken framåt när det går undan nästa år.

Av TriMaster - 4 november 2008 20:37


Är du triatlet eller för den delen uthållighetsidrottare så ska du ha en bestämd andel av din träningstid i styrketräning. Det är jag helt övertygad av. Det finns fortfarande gott om individer som tränar efter mottot: “If you like to compete 5 hours on the bike you have to ride the bike 5 hours.” Jag vill saga det är bara halva sanning efter jag har last lite mera kring styrketräning och dess effekter.
I allmän uppfattning hos uthållighetsidrottare är styrketräning ”farligt” då det bygger upp för mycket muskler och de väger för mycket, är alltså onödig alltså ballast som sen bara kostar energi att släpa runt. Det stämmer bara till en viss grad. Vi ta ett exempel: Cykeldelen är 180 km. Vi säger att du cyklar denna sträcka under en Ironman på en ganska bra snitt på 35 km/h. Då sitter du alltså 308 minuter på cykeln och din vänster quadriceps trycker under denna tid ca 25000 ggr neråt mot pedalen, och för den delen din högra quadriceps lika ofta.

Men vad hjälper en jätte stark muskel om den inte är uthållig. Har du tittad på någon gång på TV sändingen om ”världens starkaste man” så vet du hur snabbt dessa muskelbjässar är helt utmattad. De kan rulla iväg en buss och lyfta 100kg kulor men ska de springa med det en längre sträcka är det helt slut mycket fort.

Konsten av den styrketräning som vi behöver är att få uthållig muskulatur som klara den nödvändiga hastigheten.

Ett antal enkla regler:

-          använd bara vikter av 50 – 60% av 1RM (1 repetition max)

-          utför övningar som är så nära de rörelsen som du även gör under din idrott

-          genom för dina övningar i liknande hastighet som i din idrott

Jag lovar att om du tränar konsekvent på detta sättet utöver din annan specialträning så kommer du få bättre resultat under den kommande säsongen.

Presentation

Omröstning

Vem är du?
 Kvinna, första besök
 Kvinna, återkommande besök
 Man, första besök
 Man, återkommande besök

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards